torsdag 26 mars 2009

Migrationsverket har gjort det igen

I bland (eller ganska ofta faktiskt) så blir jag så trött på Migrationsverket och deras hantering av sina ärenden.
Här i Kalmar län bor en familj från Kosovo, dom har tagit sig till Sverige för att försök rädda livet på sin 4-åriga dotter Erona. Hon lider dels av en missbildning i hjärnan och den operation som hon genomförde i Kosovo har inte löst problemet, utan snarare förvärrat det, dessutom så har Erona en obotlig hudsjukdom.
Migrationsverket har nu fattat det minst sagt tveksamma beslutet att det inte råder "synnerligen ömmande omständigheter" eller som det tidigare kallades "humanitära skäl" och familjen och Erona ska således utvisas.

Detta trots att familjen har kunnat visa upp intyg från en chefsläkare på universitetssjukhuset i Pristina att den vård som Erona behöver inte finns att få i hemlandet.

Jag blir så in i helvete besviken på Migrationsverket då detta inte alls är första gången något sådant här händer. Vi har sett det flera gånger tidigare, att sjuka barn utvisas till ett land där dom inte kan få vård.

Sverige har skrivit under FN:s barnkonvention men Migrationsverket ser till att den bryts med jämna mellanrum.

Jag hoppas av hela mitt hjärta och jag håller alla tänkbara tummar för att Migrationsverket skall ta sitt förnuft till fånga och att Erona får stanna i Sverige så att hon kan få möjlighet till vård och en möjlighet till ett bra liv här i Sverige.

Media om Erona

fredag 13 mars 2009

Wretlund pratar förstånd med Malm

Enligt en artikel i dagens Oskarshamns Tidningen (pappersversionen) så har nu tydligen herrarna Wretlund och Malm nu kommit överens om hur budgetarbetet i kommunen ska drivas. Detta efter att Bo Malm (v) tidigare sagt att han i sin roll som tf. ordförande i Socialnämnden inte tänker genomföra besparingar på 40 miljoner, något som jag tidigare kommenterat här.

Dessa båda har nu kommit överens om ett program på fyra punkter. Dels så gör man som dom flesta andra kommuner i dagens Sverige, man skyller helt enkelt på regeringen och menar att denna måste ingripa.
Det jag reagera mest på är dock den punkt som säger att Socialnämnden inte ensamt kan ta ansvar för detta utan att socialnämndens sparbeting på 40 miljoner ska fördelas på samtliga förvaltningar. Detta gör mig ganska förbannad. Visst det är mycket pengar men samtidigt så ska inte förvaltningar som jobbar hårt år efter år för att hålla sin budget få lida för att socialnämnden inte kan hålla sin. Man hade ett gigantiskt underskott förra året och prognosen för året visar på ett underskott på 19 miljoner. Att då lägga över ansvaret på andra förvaltningar i kommunen tycker jag är lite väl magstarkt när sedan socialnämnden struntar i allt vad budgetansvar heter.

onsdag 11 mars 2009

Lång dag på nämnden

Det har idag varit en mycket lång dag på Samhällsbyggnadsnämnden. Jag har som princip att inte kommentera dom flesta ärenden här på bloggen då dom ofta handlar om enskilda personer.

Men en kort sammanfattning ska jag nog ändå klara av. Förmiddagen ägnades år ett besök på SKB:s kapsellaboratorium, jag har varit där vid ett par tillfällen tidigare och det var väl egentligen inte så mycket nytt men däremot så såg jag fram emot rapporten om hur deras arbete med miljökonsekvens beskrivningen ser ut. Även om dom inte visade något ur själva MKB:n så var det ändå intressant att få veta hur den kommer att vara upplagd.
Det börjar faktiskt bli lite spännande nu, det är inte så fasligt långt kvar innan SKB presenterar platsvalet för slutförvaret.

När vi sedan väl började själva nämndsmötet så blev det lite diskussion om ett par detaljplaner, bl. a. om en hemma i Kristdala som möjliggör för AB POD att utöka sin verksamhet. Vi diskuterade även en framställan om att göra en ny detaljplan för Adriansnäs fritidsområde som skulle syfta till att utöka byggrätten. Vi enades till slut om att inte fatta beslut i frågan innan en VA utredning är gjord.
Lite bygglovs diskussioner var det som vanligt och framför allt en hettade till lite. Det gäller ett bygglovsärende som tidigare avgjorts i nämnden till sökandens nackdel, jag tillsammans med nämndens två moderater ville den gången bevilja bygglov eftersom nämnden tidigare har varit och gjort lite tokigheter på fastigheten, vi blev dock nedröstade av en majoritet bestående av S, V och Mp. Sökanden överklagade beslutet till Länsstyrelsen och fick rätt, det roliga i det hela är att LS använde sig av precis samma argumentation som jag fört tidigare. Majoriteten valde dock idag att överklaga LS beslut till Länsrätten, ärendet lär återkomma.
Avslutningsvis så beviljade vi ett driftbidrag till katthemmet på 25 000 kronor.

Äntligen får Malm ta ansvar!!! eller?

Kommunalrådet Peter Wretlund (s) uttalade sig i gårdagens Oskarshamns Tidningen att partiet inte kommer att stressa fram en kandidat som efterträdare till avgående Ulf Nilsson som ordförande i socialnämnden. Han påpekade att det viktiga var att det blir en duktig person som kan verksamheten och att man tills vidare låter nämndens arbete ledas av 1:e vice ordförande Bo Malm (v).

Jag måste säga att jag ändå jublade lite när jag läste detta, äntligen får Malm ta ansvar för den ekonomiska politik han själv har varit med att skapa.
Redan i dagens tidning så ger han dock svar på tal, "jag och mitt parti tänker inte spara inom omsorgerna." Jag kan ju inte säga att jag är direkt förvånad över uttalandet, faktiskt inte ens besviken, jag hade faktiskt inte räknat med något annat. Men läget är ändå ganaska bekymmersamt för herr Malm, socialnämnden saknar nästan 40 miljoner inför 2010 och hur gärna Malm verkar vilja annorlunda så är det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som har ställt till med detta och det är också dom som måste reda upp det, men vi i alliansen lovar att hjälpa till om majoriteten är villiga att lyssna på goda förslag.

Men som sagt, Vänsterpartiet och Malm försöker nu återigen att smita undan ansvaret, detta är en beprövad taktik från vänsterns sida då det sker allt som oftast. Vänsterpartiet i Oskarshmns kommun har en märklig förmåga att kunna bedriva oppositionpolitik i majoritetställning, det är inte många som kan det, men dom kan.

tisdag 10 mars 2009

Energi- och Klimatpropositionen

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om enrgi- och klimatpropositionen som regeringen nu har presenterat Många utav sakerna var ganska väntade och flera utav förslagen är riktigt bra. Tyvärr så blev jag ändå ganska besviken på vissa områden.

Jag kan konstatera att det tydligen inte ska vara möjligt att leva och bo på den svenska landsbygden. Jag är besviken på Maud och Andreas då dom verkar ha övergett den gamla Centerpartistiska devisen om att hela Sverige ska leva.
Jag vill gärna ha en förklaring till hur människor som bor på landsbygden ska klara av att leva kvar där. Man är ofta helt enkelt tvungen att ha två bilar för att få vardagspusslet att gå ihop, man tvingas att köra ganska mycket bil då man ska ta sig från och till jobbet samt när man behöver skjutsa barn till olika aktiviteter eller kompisar. Att vi höjer koldioxidskatten och fordonskatten är ett riktigt hårt slag i magen på dessa människor och det kommer att bli riktigt svårt för oss Centerpartister att förklara varför.

Det som kommer att bli ännu svårare att förklara är hur vi kan vara med att lägga ett förslag som innebär att vi sänker återbetalningen av koldioxidskatten till dom gröna näringarna. Svenska bönder har i decennier arbetat i motvind och där dom inte ens är i närheten av att kunna konkurera på lika villkor med sina europeiska kollegor. Det är tragiskt att Centerpartiet nu är med och slår undan benen för dessa yrkesgrupper.

Jag kan slutligen bara konstatera att det tydligen är så att vi som bor på den svenska landsbyggden inte är värda något i statens ögon, det är tydligen så att man måste bo i Stockholm för att kunna leva.

måndag 9 mars 2009

Fullmäktige och Ulf Nilssons avgång

Jag har varit på kommunfullmäktige ikväll, det var ett ganska lugnt möte med en ganska mager ärendelista. Kvällen började med att kommunalrådet i opposition, Leif Hammarqvist (m) avtackades. Leif har varit sjukskriven en längre tid på grund av en stroke och han har nu valt att lämna det politiska livet.
Leif har fram till sin sjukdom gjort ett mycket gott arbete för Oskarshamns kommun, och vi i fullmäktige tackar honom för det.
Nytt kommunalråd i opposition blir inte helt oväntat Lars Blomberg (m) som fungerat som tf. kommunalråd under Leifs sjukdomstid.

Dom frågor som vållade diskussion på ärendelistan var få. Den det blev mest diskussion om var något oväntat frågan om att anlägga en bana för äventyrsgolf vid Gunnarsö semesterby. Vi från alliansen yrkade liksom S och V bifall till förslaget. Vi lämnade dock en protokollsanteckning som lyder: "Vi noterar svårigheter med att gynna en kommunal verksamhet i konkurrens med entreprenörer som driver liknande verksamhet vid exempel Havslätt. Att snarast lägga ut driften av Gunnarsö på entreprenad skulle minimera detta problem."

Detta väckte ont blod hos majoriteten som valde att tolka detta som att vi var emot beslutet. Vi klargjorde dock att så inte är fallet utan att vi bara konstaterar att det är ett problem att kommunen utövar illojal konkurrens mot andra näringsidkare i en verksamhet som inte kan klassas som kärnverksamhet.

Vidare så vållade också en interpellation av Bo Malm (v) ang. kollektivtrafiken mellan Oskarshamn och Emsfors viss diskussion, trots att dom flesta av fullmäktiges ledamöter var helt överens.

Det faktum att Ulf Nilsson (s) tidigare under dagen hade meddelat att han lämnar samtliga uppdrag i kommunen fick också en inverkan på mötet. När frågan om att nominera personer till styrelsen för Byggebo inför bolagsstämman i Maj kom upp så fick den utgå och återkommer i April.

Att Ulf Nilsson avgår som ordförande för Byggebo är egentligen inte en dag förtidigt. Jag är en av dom som har ansett att han borde ha gjort detta för länge sedan tillsammans med en majoritet av styrelsen. Styrelsen har vid sidan av sparkade VD:n Mats Adelgren ett stort ansvar för bolagets ur usla ekonomi.
Däremot är det naturligtvis tråkigt att Ulf tvingas lämna på grund av hälsoskäl, vilket är den orsak han själv har angivit.
Jag tror på honom när det gäller detta även om jag också tror att den senaste tidens händelser har gjort att beslutet har blivit något enklare för honom att ta.

Nu står dock Socialdemokraterna inför ett stort problem, man tappar nu en av sina ledande politiker i kommunen och det kommer inte vara lätt att hitta ersättare till posterna som ordförande i Byggebo samt ordförandeposten i socialnämnden, jag personligen kan inte se några självklara personer som kan ta över dessa poster.

Media om Ulf Nilssons avgång:
Oskarshamns Tidningen
Oskarshamns Nyheterna

torsdag 5 mars 2009

Byggebos VD sparkad

Idag så valde styrelsen för det kommunala bostadsbolaget i Oskarshamn (Byggebo) att ge VD Mats Adelgren sparken efter att det har framkommit att han har missbrukat det bensinkort som han har haft tillgång till. Det hela ska enligt uppgift ha pågått under flera år och total rör det sig om 315 000 kr.

Att Adelgren får sparken är inte en dag för tidigt. Han har under de år som han varit VD kraftigt misskött bolaget som har visat underskott på underskott och bolaget har enbart räddats genom att kommunen har gått in med ett ägartillskott på 150 miljoner under dom senaste åren.
Några borgerliga representanter krävde Adelgrens avgång redan för några år sedan men då ville sossarna och framför att Ulf Nilsson inte lyssna.

Sedan en tid tillbaka så har diskussionerna gått heta kring Aldelgrens anställningsavtal och om styrelsens och Ulf Nilssons hantering av den frågan.
Men Ulf Nilsson och S har ständigt hållit denna Adelgren om ryggen, ända fram till nu.

Man kon dock skönja ett löjes skimmer över det hela eftersom Adelgren ändå skulle ha lämnat sitt uppdrag i Maj. Det han har gjort är mycket allvarligt och han förtjänar verkligen att få sparken men som jag sagt tidigare så skulle detta gjort för länge sedan och då på grund av att han har misskött sitt arbete.
Nu börjar man ändå fundera över om detta inte är ett försök av Ulf Nilsson att återupprätta något av det fallande förtroendet

Media om att Adelgren sparkas:
Oskarshamns Tidningen
Oskarshamns Nyheterna

Oskarshamn har sämst ekonomi i landet

Enligt en artikel i Oskarshamns Tidningen så har Oskarshamns kommun den sämsta ekonomin i landet, detta trots att vi är en av landets rikaste kommuner utan så mycket som ett öre i skuld.
För 2008 så redovisas ett minus på hela 13 696 kr/invånare.

Jag kan ju inte säga att jag är direkt förvånad över detta. Den kommunala ekonomin har varit missskött under många år och och den politiska ledningen bestående utav Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ta på sig den allra största delen av ansvaret. Men tyvärr så faller även lite av skuggan på tidigare borgerliga företrädare som också har varit med om att fatta beslut om att t. ex. spekulera med skattebetalarnas pengar på börsen.

Hur mycket Vänsterpartiets Bo Malm än tjatar om att hans parti inte accepterar dessa spekulationer så har han ändå ett stort ansvar eftersom han är beroende av den finansiella avkastningen för att få ihop sitt och Vänsterpartiets budgetförslag varje år.

Oskarshamns kommun har under många år levt långt över sina tillgångar och för det så är det S och V som bär ansvaret. Tyvärr så kommer detta nu att drabba kommuninvånarna och dom personer som är anställda i kommunen för nu kommer det att krävas stora besparingsåtgärder.

tisdag 3 mars 2009

Grattis Murre!!!!!!

Ett stort GRATTIS till Muharrem Demirok som har blivit utsett till Linköpings kommunalråd.

Ett stort GRATTIS ifrån smålandsskogarna.

Vart ska alla borgerliga kärnkraftmotståndare ta vägen?

Detta är en fråga som jag har fått ganska många gånger under den senaste månaden av medlemmar och sympatisörer.
Och frågan är berättigad, efter partiledningens kovändning i kärnkraftsfrågan så finns det inget borgerligt parti som vågar ta ansvaret att reda upp kärnkraftsfrågan.
Centerrörelsen runt om i landet tappar medlemmar på grund av detta och jag hoppas bara att partiledningen tycker att det är värt det.

Så tyvärr så blir mitt svar varje gång frågan ställs, "jag vet inte, jag fundera själv över detta".