måndag 11 maj 2009

Därför valde jag att ställa mig bakom partistyrelsen i energifrågan

Flera personer har varit på mig under stämman och efter om varför jag ställde mig bakom PS i energifrågan, detta trots att jag är en stor kärnkarftsmotståndare.

Jag är fortfarande en stor kärnkraftsmotståndare och jag kommer att jobba för att kärnkraften ska avvecklas så fort som det bara är möjligt.
Diskussionen på stämman handlade i praktiken om att vi skulle riva upp energiöverenskommelsen.
Det är jag dock inte beredd att gör. Jag framförde i mitt anförande en stark kritik mot PS för sättet som dom har hanterat frågan på, och jag tycker fortfarande att det är förkastligt.

Ni ska veta att jag har våndats mycket under dom senaste månaderna om hur jag skulle hantera frågan på stämman, det har varit många sömnlösa nätter och vissa dagar har jag känt en sådan stor besvikelse över kärnkraftsfrågan att jag på allvar har funderat över att lämna partiet.

Sverige är bara ett par månader bort ifrån ett ordförandeskap i EU, ett ordförandeskap där klimatfrågan kommer att få en central roll. Att då fatta ett beslut på stämman som skulle innebära en "regeringskris" på klimatområdet skulle inte gynna Centerpartiet, inte Sverige och inte EU. Därför fattade jag det mycket svåra beslutet att "rätta in mig i ledet" och ställa mig bakom partistyrelsen. Det var ett svårt beslut att eftersom kärnkraftsfrågan är en central och viktig fråga för mig, men på detta sätt så tror jag att jag och Centerpartiet har störst chans att lyckas i kampen om klimatet.

Reflektioner från stämman

Jag har nu haft en hel god natts sömn och jag känner mig nu redo för att göra en lite sammanfattning. Jag försökte blogga så mycket som möjligt under stämman och ni har kunnat följa stämman och mig.

För att börja med den kanske största frågan för min del, nämligen FRA-frågan.
Vi förlorade som sagt och just efter beslutet så kände jag en tomhetskänsla som jag nästa aldrig har känt tidigare i mitt liv. Jag var besviken över beslutet men mycket glad över det ganska stora stöd som jag och Erik Hultin fick för vår reservation, det visar på att frågan är allt annat än död inom partiet och det finns många krafter som kommer att fortsätta att jobba för att Centerpartiet åter igen ska bli ett parti som förknippas med öppenhet.

Annars så fanns det många bra bitar i det öppenhetsprogram som klubbade under lördagen. Bl. a. att alltid ska uppfylla minimikraven när det gäller intigritetsrelaterade EU direktiv, dvs. EU:s minimikrav är den övre gränsen för svensk lagstiftning.
Stämman röstade också för rätten att vara anonym på Internet, samt att nya medier/tekniker skall ha samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som alla andra medier.

Tyvärr så fick jag inte igenom mitt yrkande om att första lands principen i Dubblinkonventionen ska skrotas, jag hade egentligen ingen större förhoppning om något annat heller.

Vi antog också ett bra miljöprogram där vi lägger fast många offensiva mål. Kärnkrafts frågan är en fråga för sig och den kommer jag kommentera i ett senare inlägg.

Ett annat mycket viktigt beslut var att vi skall ge papperslös och gömda vård. Detta beslut togs efter rösträkning med siffrorna 171-170.

Det finns hur mycket mer som helst att rapportera från stämman och just nu kommer man inte ihåg alla detaljer. Jag är ändå väldigt nöjd med stämman, visst man håller inte med till fullo om alla beslut men samtidigt så är ju ett parti en enda stor kompromiss om olika åsikter.

lördag 9 maj 2009

Vi förlorade

Tyvärr så förlorade vi omröstningen om FRA,
Det var en liten men ack så tydlig majoritet som
röstade emot oss reservanter.

Just nu är besvikelsen stor och jag känner
en stor tomhet just nu.

Men det är bara att jobba vidare, vi får aldrig ge upp.

Öppenhetsdebatt

Öppenhetsdabatten har varit lång och intensiv idag.
Jag har naturligtvi deltagit i FRA frågan och jag och Erik Hultin
har fått mycket stöd för vår reservation om att riva upp lagen.

Tidigare idag så diskuterades området öppenhet mot omvärlden,
som brukligt är så yrkade jag som vanligt på att första lands principen i
Dubblinkonventionen ska skrotas.

Den är ett hån mot rättsäkerheten för dom asylsökande och den är ett
hån mot konventionen om dom mänskliga rättigheterna.
Som vanligt så blev jag kraftigt nedröstad men skam den som ger sig.

Nu ska vi snart rösta om FRA, det kommer att bli mycket spännande.

fredag 8 maj 2009

Lång debatt om miljö

debatten på miljöområdet har nu hållit på i ett antal timmar och lär så hålla på ett tag till.

Det är i huvudsak 3 delar som diskuteras flitigt, det är om hur vi ska hantera en ev. uranbrytning i Sverige (om kommunerna ska ha veto-rätt mot prospektering), det är om kärnkraft och det är om GMO.

Jag har själv deltagit i debatten om kärnkraft, jag redogjorde i mitt anförande för hur jag ser på sättet som energiöverenskommelsen gjordes på. Jag konstaterade dock att det skulle innebära extremt stora problem för våra ministrar i regeringen om vi här och nu skulle fatta ett beslut att riva upp uppgörelsen.
Därför har jag under stor vånda beslutat mig för att rätta in mig i ledet och accepterar under protest den uppgörelse som är gjord. Jag kommer dock aldrig att sluta att argumentera mot kärnkraften och jag kommer att fortsätta att jobba på olika arenor för att få till en så snabb avveckling som möjligt.

Det finns dock yrkanden på att energiuppgörelsen ska rivas upp men det lär inte vinna stämman gehör.

När det gäller GMO så öppnar vi för att GMO kan användas inom kommersiell odling, dock ska försiktighetsprincipen gälla. Allt detta om stämma väljer att gå på kommitténs förslag, vilket jag tror att den gör.

Nu ska vi äntligen börja votera på detta område.

Redigerat klockan 20:17

Rösträkningen i GMO frågan föll tyvärr ut så att kommitténs förlag vann över oss som ville förbjuda GMO med röstsiffrorna 264-184.

Lång debatt

Det har varit och är en lång debatt om område 2, fler jobb och företag.

Den har handlat om allt från obligatorisk A-kassa till rovdjursfrågor.

Vi har också dragit över en hel del på tiden och det verkar som om vi jobbar in lunchen, JAG VILL HA MAT!!!!!!!!!!!!

EMU och plattskatt

Just nu är det stora diskusioner om EMU och plattskatt. Det fins reservationer i kommitén i bägge dessa frågor. Kommitén vidhåller den uppfattning som partiet haft tidigare, dvs att vi fortfarande ska vara emot både EMU (utreda efter finanskrisen) och emot plattskatt.

När det gäller plattskatten så är det i huvudsak CUF som driver frågan med stöd från några fler. I EMU debatten så är det ganska många som debbaterar både för och emot men om man ska tolka aploderna som kommer efter dom olika inläggen så känns det som om kommitén kommer att vinna stämmans gehör.

Jag deltog nyss i debatten om EMU, jag är som dom flest redan vet en stor motståndare mot EMU så då kan ni också räkna ut vilken sida i debbatten jag står på.
Jag stör mig dock en hel del på ett argument som finns hos dom som förespråkar reservationen. Dom pratar mycket om "ett solidariskt ansvar" gentemot övriga europa.
Då må jag vara egoistisk, och jag skäms inte ett jävla dugg för det.

För mig handlar det inte om att vi ska vara solidariska mot övriga europa, jag vill inte äventyra Sveriges, svenska folkets och svenska företags ekonomi för att känna mig solidarisk med övriga Europa.

Redigerat klockan 10:29

Det blev ett ganska klart och tydligt avslag på dom båda reservationerna.

God morgon

Det blev en sen kväll igår men efter typ 4 timmars sömn så sitter man nu igen på stämman.

Gårdagen debatt avslutades med votering, jag tänker inte gå igenom alla yrkanden som avslog eller bifölls men tänkte kommentera dom två viktigaste debatterna.

Tyvärr så avslog stämman Anders Åkessons reservation ang. spetsutbildning i grundskolan. Christer och Lotti debatterade förtjänstfullt för Anders förslag men vann tyvärr inte stämmans gehör.

Kvällen avslutades dock på ett mycket possitivt sätt, stämman röstade igenom partistyrelsens förslag om vård till papperslösa och gömda, voteringen slutade 171-170 till förmån för partistyrelsen.

HURRA!!!!!!!

Lysande debut

Lotti gjorde nyligen sin debut i talarstolen på en centerstämma.
Hon har ju tidigare stått i en talarstol, men då på en stämma hos Grön Ungdom.
Tack och lov så tog hon sitt förnuft till fånga och bytte parti.

Hon gjorde en lysande debut när hon talade mot spetsutbildning i grundskolan.

APPLÅDER!!!!

torsdag 7 maj 2009

Debatt om papperslösa

Just nu så pågår debatten om papperslösas rätt till sjukvård.
Kommittén har valt att köra över partistyrelsen och föreslår att dom inte ska ha rätt till vård.
Jag har otroligt svårt att köpa deras argument, i princip menar motståndarna att vi som förespråkar rätten till vård
understödjer den brottsliga handling som det är att hålla sig undan myndigheterna.

Inget kan vara mer fel, det handlar om att vi i ett humant samhälle inte ska neka någon människa vård.

Vi får se hur voteringen går, jag hoppas innerligt att PS förslaget vinner.

På väg

Sitter just nu i bussen på väg mot Örebro. Jag och Lotti har redan ställt frågan hur f-n man överlevde innan det fanns mobilt internet och iPhone, hur gjorde man då?

Hur som helst så ser jag fram mot stämman och flera spännande debatter.
Jag ska göra vad jag kan för att hålla bloggen uppdaterad under helgen.

tisdag 5 maj 2009

Sexköpslagen

CUF fattade i helgen som gick det något tvivelaktiga beslutet att arbeta för att skrota sexköpslagen, jag misstänker att dom kommer att driva den linjen på partistämman i slutet av veckan.

Debatten om sexköpslagen startade inom CUF på den sista stämman som jag var ombud på i Kalmar 2007, då bestämde sig stämman för att avslå förslaget, nu har man alltså ändrat sig.
På sätt och vis så kan en liten del av mitt socialliberala hjärta förstå argumentationen, jag skulle också köpa den om jag kunde vara 100% säker att ingen prostituerad kvinna eller man tvingades till sin prostitution, om jag kunde vara 100% säker på att allt var frivilligt i alla lägen, det kan jag dock inte.

För mig räcker det att en enda prostituerad i det här landet tvingas till den verksamheten för att jag ska tycka att sexköpslagen är berättigad och till och med riktigt bra.

Jag tänkte ta ett rent hypotetiskt exempel, det är inte särskilt realistiskt och många av er kanske tycker att det är rent löjligt men jag tar det ändå. Det är egentligen en fråga till er som menar att frivilliga avtal ska gälla.
"En person vill helt enkelt inte fortsätta leva. Han är för rädd för att begå självmord men han vill verkligen få ett slut på sitt lidande. Till slut så väljer han att ta kontakt med en annan person med tvivelaktig moral och beställer helt enkelt ett mord på sig själv, mot betalning och han får som han vill. "
Skall den person som utförde mordet dömas för mord? Det var ju trots allt ett frivilligt avtal.

Som jag skrev så är denna lilla historia helt sanslöst orealistisk och kanske rent utav löjlig men det spelar ingen roll, min poäng med det hela är att bara för att ett avtal är frivilligt så behöver det inte vara rätt.

Just därför kommer jag aldrig att kunna rösta för det förslag som vann gehör på CUF stämman, dvs. att avskaffa sexköpslagen.

Oskarshamn åter i botten

I går presenterades Svenskt näringslivs rankinglista över företagsklimatet i våra kommuner.

Vi kan återigen konstatera att Oskarshamn tyvärr återfinns i den absolut botten, trots att vi ändå har klättrat några få placeringar.

Jag undra om herrarna Wretlund och Malm återigen ska köra huvudet i sanden och låtsas som om det regnar eller om dom för en gångs skull ska ta åt sig den kritik (som det här faktiskt är) mot kommunens företagsklimat som framförs i den här undersökningen.

Oskarshamns Tidningen har en
artikel om rankinglistan.

söndag 3 maj 2009

Stämmoabstinens

Abstinensen efter CUF:s förbundsstämma som har hållits i Östersund i helgen har blivit enormt stor, fan vad kul det hade varit att vara där. Men men, har jag nu tagit beslutet inte åka på stämman utan att vara så kallad stödmedlem i förbundet så får jag stå mitt kast.

Jag tar mig ändå friheten att tycka till om dom beslut som har fattats på stämman och jag har försökt att följa den så mycket som möjligt vi media och bloggar.

Det gläder mig att CUF fortfarande är för monarkin och mot EMU, två frågor som jag ofta var med och debatterade på den tid det begav sig. Lite mer skeptisk är jag till GMO beslutet då jag helt enkelt inte tror att det är bra att vi människor lägger oss i naturen allt för mycket.

Jag vill också passa på att gratulera den nya förbundsstyrelsen, ni är alla otroligt duktiga människor och dom flesta av er känner jag ganska väl och jag vet vad ni kan.
Ett extra stort GRATTIS vill jag också ge till Rickard Nordin som blev vald till andre vice förbundsordförande trots att han inte var valberedningens förslag på den posten, likaså vill jag rikta ett stort GRATTIS till Lisa Falk som utav någon anledning var petad från FS i valberedningens förslag men som fick stämmans förtroende.

Samtidigt så kommer jag att säga emot mig själv här nu, jag hade gärna sett Annika Ivarsson (som var föreslagen av valberedningen) i FS men jag kan inte säga vem som skulle ha tagits bort, tyvärr så är det ju så att alla duktiga CUF:are inte kan få plats, men ni som inte kom med den här gången, lova att ni inte ger upp.

Slutligen så hoppas jag att jag får träffa många av alla er duktiga CUF:are i Örebro på partistämman i nästa vecka.

fredag 1 maj 2009

CUF-stämma

Den här helgen har CUF sin stämma i Östersund. I år är det andra året som jag inte besöker denna begivenhet och jag måste erkänna att det finns en ganska stor abstinens. Tidigare så har jag varit på CUF:s stämmor i mer än 10-års tid, så nog känns det lite konstigt att inte vara där.

Jag önskar alla cuf:are en trevlig stämma med många givande debatter och många kloka beslut.

Du kan säker följa stämman här: http://www.cuf.se