måndag 20 september 2010

Dagen efter

Det kändes som om jag vaknade upp med en rejäl baksmälla idag, trots att gårdagskvällen inte innehöll så mycket som en droppe alkohol.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om gårdagens valresultat mer än att jag kännner en oerhörd besvikelse. Resultatet riksdagsvalet var historiskt ur två aspekter. För första gången så lyckas en borgerlig regering att bli omvald och detta med ett ökat stöd än i det senaste valet. Tyvärr så är valet också historiskt genom att Svenska folket har röstat in en främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag. Jag tycker att det är en skam för Sverige att Sverigedemokraterna nu kommer in i riksdagshuset men väljarna har sagt sitt och valresultatet måste naturligtvis respekteras.

För Centerpartiets del så lyckade vi inte att komma upp till dom högt ställda målen på riksplanet, tyvärr så backade vi något. Jag tycker att rikssiffrorna ändå får ses som ett bra resultat med tanke på vad opinionsmätningarna visade för bara några veckor sedan.
Här i Kalmar län så anser jag dock att vi gör ett riktigt dåligt val. Såvitt jag har kunnat utläsa av dom preliminära siffrorna så tappar vi i alla tre valen. Vi har en ganska stor minskning i några kommuner och det är bara i två kommuner i länet som vi går kraftigt framåt, nämligen Hultsfred och Torsås. Ett stort grattis till Per-Inge Pettersson (Hultsfred) och Håkan Algotsson (Torsås) som troligtvis kommer att bli nya kommunalråd i dessa kommuner när nu alliansen får majoriteten.

I Oskarshamns kommun så kan vi konstatera att det fortsättningsvis kommer att vara ett rödgrönt styre. Den stora förloraren är Vänsterpartiet som tappar fyra mandat. Moderaterna och Folkpartiet är dom stora vinnarna, M ökar 2 och Fp ökar 1. Även Miljöpartiet och Socialdemokraterna ökar med 1 mandat. Enligt dom preliminära siffrorna så tappar C och KD 1 mandat och SD ökar 1 mandat. Detta är dock högst osäkert och vi får avvakta det slutgiltiga resultatet innan vi vet hur det blir med det sista mandatet. Det känns som om att det kan hamna antingen hos SD (som har det just nu), KD, C eller S. Det är en oerhört jämn kamp om detta mandat mellan dessa fyra partier, som ett exempel så kan jag nämna att det just nu endast skiljer fyra röster mellan C och SD.

Hur det än blir så kommer jag att vara besviken över valresultatet i Oskarshamns kommun, jag hade ganska stora förhoppningar om att vi skulle öka i det här valet eftersom jag tycker att vi har jobbat hårt under dom senaste åren och har bedrivit en offensiv och tydlig politik. Väljarnas dom säger något helt annat och jag är naturligtvis ödmjuk inför denna. Men besvikelsen är stor.

onsdag 15 september 2010

Evaldsson gråter ut

I dagens Oskarshamns Nyheterna (papperstidningen) så gråter Sverigedemokraternas Jonny Evaldsson ut och menar att SD mobbas i Oskarshamns kommun.
Som argument för sin tes framför Evaldsson följande: "Dom påstår att vi är främlingsfientliga" och att "de andra partiernas företrädare nästan aldrig varit positivt inställda till de olika förslag som hans parti har lagt fram under den gångna mandatperioden."

Evaldsson kanske skull ta sig en funderare på varför det är så här, för inte kan det väl bero på att SD bedriver en främlingsfientlig politik och att en klar majoritet av de förslag som de har lagt är direkt främlingsfientliga. Nä, det måste helt enkelt vara så att dom blir mobbade av oss övriga politiker.

Jag vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta över denna artikel.

Yttrandefriheten gäller över allt men inte i O(s)karshamn

Någon annan tolkning kan jag inte göra efter att ha läst en artikel i dagens Oskarshamns Nyheterna.

En moderat ledamot i tekniska nämnden gick till tidningen efter att TN haft sitt möte och informerade om dels det beslut som nämnden tagit och dels om sin egen inställning. I samband med detta så kontaktade ledamoten kommundirektören för att ställa en sakfråg som handlade om ett visst dokument skulle betraktas som offentlig handling, svaret blev JA.

Det är nu det roliga börjar, kommundirektören kontaktar då nämndens ordförande Lars Aronsson och meddelar att ledamoten skulle kontakta tidningen. LA tar då i sin tur kontakt med ledamoten och frågar vad hon tänkte prata med media om. LA förklarade också sitt missnöje med detta eftersom det bröt mor "Aronssons tågordning".

Detta är bara ett bevis för den maktfullkomlighet som Socialdemokraterna i vissa fall visar upp. LA har inte ett förbannat dugg med att göra vad en politiker ifrån oppositionen säger till media eller någon annan så länge han eller hon inte bryter mot någon form av sekretess.
Men LA kanske tycker att han och Socialdemokraterna i Oskarshamn stå över yttrandefriheten?

Lika tvivelaktigt är beteendet som kommundirektören visar upp i det här ärendet. Att hon efter att ha fått en sakfråga "skvallrar" om detta till LA är allt annat än OK. Hennes uppgift är att svara på sakfrågan och inget mer. Men hennes beteenden gör ju att man kan börja fundera på om hon jobbar för kommunens bästa eller enbart sitter på posten för att vara en informatör åt Socialdemokraterna

http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/utfraagad_efter_att_ha_talat_med_media

Vet inte riktigt....

...hur jag ska tolka en insändare som publicerades i dagens OT med rubriken "Centerpartister tar lokal debatt" som var insänd av Ulf Åman (V).

Insändaren är inskickad på grund av att Maud Olofsson skall ha uttryckt följande "Aldrig att jag sätter mig i en regering med en kommunist". Han tar också upp ytterligare något citat och använder dessa som grund för en slutsats som lyder som följer.
"Centerpartiets historia visar att stöd ifrån SD skulle kanske kännas väldigt hemtamt för vissa av dem."

Jag vet inte vad Åman syftar på och han får gärna förklara sig ytterligare. Vi har vid ett flertal tillfällen tydligt deklarerat att vi inte tänker göra oss beroende av SD efter valet på söndag.
Och att påstå att vi skulle ha dragningar åt SD hållet är så absurt så jag har svårt att ta det på allvar. Trots att flera Vänsterpartister i det här landet kallar sig kommunister så skulle det aldrig falla mig in ens antyda att dessa Vänsterpartister vill gå i Stalins fotspår och ta död på flera miljoner människor. Däremot så kan man använda Stalins Sovjetunionen som ett av flera exempel på misslyckande som kommunismen har gjort.

Det som jag mig tveksam om hur jag ska tolka insändaren är avslutningen av den samma. Där står det.
"Jag är väldigt glad att vi i vår kommun är begåvade med rejäla Centerpartister som inte tvekar att ta debatten att ta debatten med SD när den kommer upp och jag tror att de kommer att fortsätta så oavsett vad som händer på riksplanet."

Som jag har skrivit ovan, vi kommer aldrig att göra oss beroende av SD, budskapet borde vara ganska klart och tydligt när det gäller det. Annars så tar jag faktiskt avslutningen på insändaren som en klapp på min egen axel, jag har aldrig backat ifrån en debatt med SD och jag kan garantera att jag aldrig kommer att göra det.

Hur ska jag då tolka insändaren, positivt eller negativt?
Jag vet faktiskt inte så jag får väl helt enkelt göra både och.

fredag 10 september 2010

Det stora hotet mot landsbygden

Rubriken syftar naturligtvis på det rödgröna regeringsalternativet i allmänhet och Miljöpartiet i synnerhet.

När man granskar dom förslag som dom rödgröna lägger fram inför valet om höjd bensinskatt, kilometerskatt osv. så kan man inte dra någon annan slutsats än att landsbygden i Sverige ska stängas ner.
Hur har Maria Wetterstrand och hennes kumpaner tänkt att en människa ska kunna leva på landsbygden efter en ev. rödgrön valseger. Dessa förslag kommer att innebära att människor inte längre kommer att ha råd att bo på landsbygden. Det kommer heller inte att finnas några jobb kvar på landsbygden om det idiotiska förslaget om kilometerskatt går igenom.
Det kommer att slå oerhört hårt mot små företag på landsbygden som inte har någon annan möjlighet än att frakta sitt gods på vägarna. Det kommer också att slå hårt mot dom gröna näringarna, och då framför allt mot skogsnäringen.

Låt oss bevara och utveckla landsbygden, rösta på Centerpartiet och alliansen den 19:e september.

torsdag 9 september 2010

Dom rödgrönas politik är jobbfientlig

Det är nu lite mer än en vecka kvar till valdagen, jag kommer under dom närmaste dagarna att gå igenom delar av den politik som dom rödgröna går till val på och ska också försöka att belysa en del konsekvenser.

Vi börjar med jobbpolitiken.

Trots att vi har gått igenom en av dom värsta lågkonjunkturer som vi har haft i det här landet så är det idag mer människor som har ett arbete än det var den 9 september 2006. Detta har kunnat ske genom en aktiv och jobbskapande politik ifrån alliansregeringen. Vi har under mandatperioden genomfört reformer som RUT- och ROT avdrag som har inneburit att många nu har fått möjlighet till ett arbete. Vi har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar och vi har också beslutat om en ny gymnasiereform som träder i kraft från höst terminen 2011 som kommer att ytterligare öka ungdomars möjligheter att få en bra utbildning som leder till jobb.

Tittar vi sedan på dom rödgrönas förslag inför valet så kan vi ganska enkelt konstatera att deras politik är direkt jobbfientlig. Man vill bland annat ta bort halveringen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar, man vill också straffbeskatta företagare som anlitar vikarier eller anställer folk under kortare perioder. Hur i allvärlden tror man att detta ska skapa fler jobb?
Det man kommer göra är att man bygger murarna ännu högre för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Många ungdomar får till exempel sin första arbetslivserfarenhet via ett vikariat, och det vill man alltså straffbeskatta. Man vill ta bort RUT avdraget vilket skulle innebära att tusentals människor skulle mista sitt arbete.

För den som tycker att jobben är den viktigaste fråga i valet så torde valet bli ganska enkelt, det ända alternativet som presenterar en jobbskapande politik är Centerpartiet och alliansen.

söndag 5 september 2010

Ohly upphör aldrig att förvåna

Såg på utfrågningen av Lars Ohly på SVT i kväll. Jag blir mörkrädd av det mesta som kommer ur hans mun men priset togs ändå när han tyckte att kvinnor skulle börja använda bröstpump i stället för att amma sin barn.

Detta svar gav han när han blev pressad när det gäller frågan om att dela föräldraförsäkringen. Det skulle innebära att mamman skulle bli tvungen att sluta amma sitt barn efter sju månader och om man då skulle vilja fortsätta att ge barnet bröstmjölk så skulle hon använda bröstpump.

Tycker att detta är ett lysande exempel på dom rödgrönas politik över huvudtaget. Staten ska bestämma vad som är bäst för den enskilda människan utan att fråga den som beslutet berör.
Låt i stället föräldrarna själva fatta beslutet, dom vet vad som är bäst för deras barn och för hela familjen. För att få ett mer jämnlikt uttag av föräldraförsäkringen behövs i stället andra insatser, vi behöver jobba med attitydförändringar i samhället och framför allt så behöver kvinnolönerna höjas.

Görs detta så kommer uttaget av föräldraledigheten att jämnas ut mellan mamman och pappan och föräldrarna har fortfarande möjlighet att bestämma över sin egen vardag.