lördag 21 januari 2012

En utomståendes betraktelser

303 dagar, längre tid än så kunde inte Håkan Juholt hålla sig kvar vid partiledarposten i Socialdemokraterna. Detta måste för övrigt vara en av de kortaste partiledarperioderna i svensk politik.

Att Håkan idag gav beskedet att han lämnar är väntat, hans och partiets situation blev ohållbar, misstagen och dolkstötarna blev för många.
Jag känner Håkan som en mycket god retoriker och framför allt en engagerad person med en tydlig ideologisk kompass, och sådana människor har min respekt alla dagar i veckan.

Jag har under en längre tid faktiskt tyckt synd om honom, jag tycker att han har blivit illa behandlad av media och framföra allt ifrån många ledande partikamrater. Jag tycker de dolkstötar som Håkan har fått i ryggen ifrån dessa personer är väldigt obegripliga. Dessa personer påstår att de har socialdemokratins bästa för ögonen men i själva verket så tror jag att de har skjutit partiet i sank, och har på detta sätt faktiskt varit alliansens bästa opinionsbildare den senaste tiden. En sådan behandling förtjänar ingen och just därför har jag lidit med Håkan.

Det går dock inte komma ifrån att han själv också har gjort ett antal misstag. Jag ska vara ärlig och säga att efter plumpen på folk och försvars konferens i Sälen så kände jag att nu får han faktiskt ta och skylla sig själv. Att efter den turbulenta hösten och med det rådande läget i opinionen ställa sig upp och dra en ren och skär lögn om försvarsuppgörelsen är faktiskt riktigt klantigt.

Jag är inte dummare än att jag förstår att det ett tag framöver kommer spekuleras friskt i media om efterträdare osv. Men jag hoppas att vi snart på allvar kan få börja diskutera politik och visa på skillnader som finns mellan de olika politiska alternativen och inte om enskilda personer.

Detta inlägg från mig är som rubriken antyder, betraktelser utifrån. Jag har ingen som helst insyn i det Socialdemokratiska partiet och har heller inte för avsikt att lägg mig i deras interna arbete. Däremot så hoppas jag att de kan de lösa partiledafrågan snabbt så att vi kan få en tydlig bild av vad Sveriges största oppositionsparti vill och vilken väg de vill gå, för just nu är det väldigt otydligt.

Jag vill också passa på att önska Håkan lycka till i framtiden.