måndag 17 januari 2011

Centerpartiets framtid

Den senaste opinionsundersökningen som presenterades nu i veckan visar tyvärr på att trenden fortsätter. Den visar i och för sig att alliansregeringen har ett fortsatt starkt stöd vilket är positivt men den visar tyvärr att Moderaterna blir större och de övriga partierna backar.

Detta är väldigt oroväckande och kan faktiskt äventyra regeringssamarbetet under mandatperioden. När de mindre partierna måste vara offensiv och profilera sig hårt så innebär det att det kommer att bli slitningar inom regeringen.
Den här situation har inte uppstått nyligen utan det gjorde den långt innan valet. Vi har haft en regering där Moderaterna har tagit en väldigt stor plats vilket har tryckt undan de övriga partierna, jag anser att en utav lösningarna är att de mindre partierna måste få ta mer plats och att Moderaterna måste ta ett kliv tillbaka, annars kan det vara så illa att den här mandatperioden kan vara den sista på väldigt länge med en borgerlig regering.

Vi inom Centerpartiet har betydligt större problem än så. Vårt fall kan inte bara förklaras med att M tar stor plats i regeringen. Maud och Centerpartiet har under flera år arbetat väldigt hårt för att hålla ihop alliansen och det tycker jag är bra, tyvärr så glömdes våra politiska frågor bort under tiden. Centerpartiet har under de senaste tio åren virrat bort sig i liberalism träsket.
Missförstå mig rätt, jag är också liberal men tyvärr är det så att Centerpartiet har tagit ett par kliv för mycket i den riktningen.
Detta har gjort att vi har glömt bort det som har varit Centerpartiets styrka, vi har glömt bort våra gräsrötter. Vi har under den här tidsperioden slaktat många heliga kor, t. ex. kärnkraften. Och visst är det så att man ibland måste kunna slakta även dessa kor, men Centerpartiets problem är att det har styrts ifrån partiledningen och inte har kommit ifrån gräsrötterna.

Centerpartiet är en gammal folkrörelse som har förändrats till att bli någon liberal tankesmedja som får Timbro att framstå som goda Socialliberler.
Det är här som jag tror att vi har vårt problem. Vi måste hitta tillbaka till den folkrörelse vi en gång har varit, det var den folkrörelsen som en gång byggde partiet underifrån och som gjorde partiet stort. Vi måste hitta tillbaka till den politik som ger människor verklig frihet, frihet att sitta hemma runt köksbordet och bestämma över sin egen vardag.
Vi måste återigen bli ett parti där medlemmarnas åsikter är viktiga och att det är dessa som lägger fast vilken politisk inriktning vi ska ha.
Den regionala klyvningen av Sverige är idag större än någonsin och det finns idag inget parti som slåss för att minska den, inget parti har gått in och tagit Centerpartiets gamla plats vilket gör att vi fortfarande har möjlighet att ta tillbaka den och bli det parti som arbetar för hela Sverige och inte bara för folket i storstäderna.

Det är ingen omöjlighet att göra dom här sakerna, det är möjligt att lyckas med det här innan nästa val, och det är en nödvändighet. Vi har många gånger pratat om att människan måste gå före systemen, någon stans på vägen glömde vi bort människan.
Det är hög tid för oss att hitta människan igen, att hitta tillbaka. Det arbetet måste påbörjas redan nu och på vår stämma i höst. Gör vi inte det så riskerar vi att till och med hamna utanför riksdagen i nästa val och vi riskerar att få en Socialdemokratiskt ledd regering.

Inga kommentarer: