måndag 20 september 2010

Dagen efter

Det kändes som om jag vaknade upp med en rejäl baksmälla idag, trots att gårdagskvällen inte innehöll så mycket som en droppe alkohol.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om gårdagens valresultat mer än att jag kännner en oerhörd besvikelse. Resultatet riksdagsvalet var historiskt ur två aspekter. För första gången så lyckas en borgerlig regering att bli omvald och detta med ett ökat stöd än i det senaste valet. Tyvärr så är valet också historiskt genom att Svenska folket har röstat in en främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag. Jag tycker att det är en skam för Sverige att Sverigedemokraterna nu kommer in i riksdagshuset men väljarna har sagt sitt och valresultatet måste naturligtvis respekteras.

För Centerpartiets del så lyckade vi inte att komma upp till dom högt ställda målen på riksplanet, tyvärr så backade vi något. Jag tycker att rikssiffrorna ändå får ses som ett bra resultat med tanke på vad opinionsmätningarna visade för bara några veckor sedan.
Här i Kalmar län så anser jag dock att vi gör ett riktigt dåligt val. Såvitt jag har kunnat utläsa av dom preliminära siffrorna så tappar vi i alla tre valen. Vi har en ganska stor minskning i några kommuner och det är bara i två kommuner i länet som vi går kraftigt framåt, nämligen Hultsfred och Torsås. Ett stort grattis till Per-Inge Pettersson (Hultsfred) och Håkan Algotsson (Torsås) som troligtvis kommer att bli nya kommunalråd i dessa kommuner när nu alliansen får majoriteten.

I Oskarshamns kommun så kan vi konstatera att det fortsättningsvis kommer att vara ett rödgrönt styre. Den stora förloraren är Vänsterpartiet som tappar fyra mandat. Moderaterna och Folkpartiet är dom stora vinnarna, M ökar 2 och Fp ökar 1. Även Miljöpartiet och Socialdemokraterna ökar med 1 mandat. Enligt dom preliminära siffrorna så tappar C och KD 1 mandat och SD ökar 1 mandat. Detta är dock högst osäkert och vi får avvakta det slutgiltiga resultatet innan vi vet hur det blir med det sista mandatet. Det känns som om att det kan hamna antingen hos SD (som har det just nu), KD, C eller S. Det är en oerhört jämn kamp om detta mandat mellan dessa fyra partier, som ett exempel så kan jag nämna att det just nu endast skiljer fyra röster mellan C och SD.

Hur det än blir så kommer jag att vara besviken över valresultatet i Oskarshamns kommun, jag hade ganska stora förhoppningar om att vi skulle öka i det här valet eftersom jag tycker att vi har jobbat hårt under dom senaste åren och har bedrivit en offensiv och tydlig politik. Väljarnas dom säger något helt annat och jag är naturligtvis ödmjuk inför denna. Men besvikelsen är stor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min teori kring varför C tappar väljare (som jag tror går till MP) är att C säger sig vara Alliansens gröna röst, och det kan de väl lyckas med relativt enkelt, men de som är insatta i miljöfrågor känner sig svikna av hur dåligt C står upp för sitt epitet och ger i ren besvikelse över detta sin röst till det enda alternativet för en miljövän - MP. C är grönt på högersidan men jämfört med MP är de långt ifrån gröna. MP visar dessutom upp en tydligare framtidsvision för ungdomar, något alla andra partier har varit dåliga på. Men detta är såklart min högst personliga analys.

Anton Holmgren sa...

Min analys av Centerns tapp är att man får ut för lite av Allianssamarbetet. För väljaren ser det ut som om Moderaterna bestämmer allt själva och Moderaterna är inte sena med att ta beröm för allt regeringen gör även om det inte är deras politik från början.

Små partierna i Alliansen kommer få det tufft i nästa val om man inte börjar utmana Moderaterna och ta en debatt mot Moderaterna i media. Folk måste se vad de olika partierna står för.