fredag 26 september 2008

Finanskrisen drabbar Oskarshammn

Riksmedia har under dom senaste dagarna uppmärksammat det som jag har vetat om i någon vecka, finanskrisen gör att Oskarshamns kommun kan förlora så mycket som 300 miljoner kronor. Man kan tycka vad man vill om att kommunen väljer att "spekulera" med invånarnas pengar. Men jag blir något förvånad när jag hör kommunalrådet Peter Wretlund (s) säga "vi blev inte informerade om riskerna". Vad han har för grund för att säga detta vet jag inte men jag menar att han borde ha känt till riskerna, det vet i princip alla människor, att om man väljer att placera pengar på den finansiella marknaden så finns det alltid en risk att man kan förlora dessa pengar. Så Peter, jag tror att du kände till riskerna, och jag tror att du valde att blunda för dom.

Än mer förbannad blir jag dock när jag hör ledaren för det andra majoritetspartiet i Oskarshamn. När Bo Malm (v) uttalar sig i lokala media så framhäver han att hans parti alltid varit emot dessa passeringar och man svär sig således fria från det inträffade. Den omedelbara frågan som då infinner sig är, varför har ni inte gjort något åt det?

Än mer förbryllad blir jag när jag tänker tillbaka på förra årets budgetdebatt i fullmäktige. Vi från alliansen yrkade på att vi skulle sänka vårt finansnetto till 98% av skatteintäkter och statsbidrag. Idag ligger vi på 111% vilket innebär att för varje 100-krona som kommunen får in skjuter kommunen till 11 kronor från avkastningen från den finansiella marknaden. Vi blev i vanlig ordning beskyllda för att bedriva en oansvarsfull politik. Jag begärde då ordet och ställde frågan till majoriteten om det egentligen inte är tvärt om. Vi vill ta ansvar för den ekonomiska politiken genom att se till att vi har en budgett i balans som inte är beroende av den finansiella marknaden.
Jag fick på detta inlägg stora påhopp mot mig utav Ulf Nilsson (s) och framför allt utav Bo Malm.

Det är den här politiken som Bo Malm och Vänsterpartiet i Oskarhamn har drivit i åratal, så Bo, påstå inte att du är emot passeringarna på den finansiella marknaden. Du är hela tiden beroende av dom för att få ihop din budget. Jag tror inte att det finns en ända invånare i Oskarshamns kommun som går på ditt prat om att Vänsterpartiet är emot detta, börja istället att ta ansvar för dom beslut du är med och fattar, det vinner alla på i Oskarshamns kommun.

Inga kommentarer: