fredag 19 februari 2010

Nya kärnkraftverk - Nej tack!!!!!

Regeringen har nu tagit fram det förslag som vi redan visste skulle komma, nämligen att skrota avvecklingslagen och öppna för nya kärnkraftverk i Sverige.

Jag kritiserade den så kallade energiuppgörelsen och framför allt så kritiserade jag mitt eget parti, för att man gått in i denna uppgörelse och slaktat den heliga ko som kärnkraftsfrågan har varit för partiet i många år.

Dom flesta vet att jag är en kärnkraftsmotståndare av stora mått och jag hoppas ärligt talat att det kommer att finnas fyra modiga borgerliga ledamöter som röstar NEJ när frågan slutligen hamnar på riksdagens bord.
Jag vet att man helst inte ska rösta emot sitt parti och sin regering och kanske framför allt inte när majoritetsförhållanden riskerar att förändras. Men den här gången hoppas jag verkligen att detta händer.
Framför allt så hoppas jag det för framtida generationers skull. I den här fråga tycker jag att partipolitiken är helt oviktig i detta sammanhang, likaså hurvida att en regering får stryk i en votering. Detta är ingen fråga som "fäller" en regering, den är inte utav ett stort nationalekonomiskt perspektiv och den bakbinder inte regeringen att föra en bra politik på andra områden.

Detta är helt enkelt en fråga om framtid, om våra barns framtid. Och i den framtiden så kan inte kärnkraften vara en del av vår energiförsörjning, den kan aldrig bli en del i ett ekologiskt hållbart samhälle. Vi ska heller inte uppmuntra energibolagen att satsa på en icke förnyelsebar energikälla, utan vi ska uppmuntra dom till att bygga ett energisystem för våra framtida generationer.

Utan att vara särskilt religiös så ber ja ändå en stilla bön om fyra modiga borgerliga riksdagsledamöter som kan rösta emot detta skandalösa förslag.

6 kommentarer:

Jonsson sa...

Jag har tappat förtroendet för Centerpartiet och kommer inte rösta på dem i valet. Maud Olofsson har drivit frågor som inte är centerpartiets frågor. Om jag ska tillbaka till centerpartiet måste Maud bort, vad tycker du om Maud? Är Maud rätt ledare för centerpartiet?

Magnus Larsson sa...

Ledarskap över huvud taget är något tillfälligt. En person ska enligt min uppfattning inte vara kvar för länge på sin post.
Jag är ganska så aktiv inom idrottens värld, i och för sig på ganska låg nivå men ändå.
Jag tycker att det är samma sak där, en tränare skall inte vara kvar för länge. Jag ser det som en omöjlighet för en ledare att hålla tempot uppe om man sitter för länge, till slut så tar kraften och idéerna slut. Hur lång tid man ska vara ledare är ju väldigt olika, det kan handla om bara något år eller så ser vi exempel inom idrottens värld där tränare kan vara kvar i samma lag i över 20 år och fortfarande har kraften kvar.

När det gäller Maud så tycker jag för det första att hon under sin tid som partiledare för Centerpartiet har fört partiet framåt på många sätt, det har för partiets del bara varit framgångsval under hennes tid som partiledare (borträknat senaste EU-valet).
Sedan får man också ha respekt för att det inte är lätt att sitta i en koalitions regering, det är mycket förhandlande och ge och ta.

Min personliga inställning när det gäller Maud är att det börjar nog räcka nu. Det har varit några frågor för mycket där jag känner att medlemmarna har blivit överkörda, jag själv var ytterst när att lämna partiet i samband med energiuppgörelsen. Det ansvaret ska dock inte bara läggas på partiledaren utan på hela partistyrelsen.

Det var ganska många som ropade efter Mauds avgång efter EU-valet. Det hade varit helt fel tidpunkt för ett byte, vi har testat att byta partiledare precis innan ett val tidigare med känt resultat.

I slutändan är det ändå väljarna som avgör, lyckas inte Maud och vi som parti att vända den här trenden till valet så kommer väljarnas dom att bli hård, och då är det kanske dags att titta på en annan lösning, fram tills dess har Maud mitt förtroende även om jag inte köper alla förslag som regering lägger fram.

Jonsson sa...

Väldigt bra svar!

Hur mycket tycker du att Centerpartiet i Kalmar län överensstämmer med centerpartiet på riksplan? Är det bara du som visat missnöje för vissa beslut eller kommer Centerpartiet i Kalmar län att kämpa mot b.la. energiuppgörelsen?

Vem ser du som en framtida kandidat till partiledarrollen?

Jag tycker det är synd att det inte släpps fram fler unga inom alla partier. Jag kommer ursprungligen från Oskarshamn, så jag tycker det är intressant att hålla mig uppdaterad om vad som händer i Oskarshamn.

Finns det några unga människor på väg upp i Oskarshamns politiken, om du ser över partigränserna?

Magnus Larsson sa...

Jag tycker att Centerpartiet i länet och på riksplanet stämmer ganska väl överens. På riksplanet så har vi arbetet mycket med småföretagarfrågor och i kalmar län så finns det många småföretag så det är ganska naturligt att det är viktiga frågor för oss i länet för att ta ett exempel.

När det gäller missnöje med energiuppgörelsen så var det ändå ganska många ledande centerpartister i länet som uttryckte sitt missnöje. I likhet med mig själv så tyckte nog dom flesta framför allt att det var sättet som den kom till på som är det stora felet, frågan fick aldrig prövas på ett riktigt sätt av vår förbundsstämma utan denna fick egentligen bara bekräfta det som partiledningen redan hade genomfört. Jag tror att beslutet hade blivit ett helt annat om frågan hade fått prövas av förbundsstämman på ett riktigt sätt.
Däremot så kan jag inte säga att det finns något organiserat motstånd mot energiuppgörelsen i Centerpartiet i Kalmar län, jag personligen kommer dock aldrig att acceptera kärnkraften.

Väldigt svårt att måla ut någon kandidat till partiledarrollen, det finns kanske inte någon jätte tydlig kandidat i dags läget även om jag ändå ser några namn som skulle kunna passa.

Utav dom som är lite mer "rutinerade" (jag tror att man måste vara det för att kunna bli en bra partiledare) så vill jag lyfta fram Roger Tifense och Per Ankersjö. Den sitsnämnda har precis som jag jobbat väldigt hårt inom partiet mot FRA och IPRED.

Sedan finns det ett helt koppel av lite yngre och orutinerade personer som i framtiden skulle kunna bli utmärkta partiledare.
Jag tänker närmast på Annie Johansson, Abir Al-Sahlani, Magnus Andersson, Fredrick Federley, Muharrem Demirok. Men som sagt dessa personer är unga och ganska orutinerade så det kommer att dröja några år även om några av dom redan idag sitter med i partistyrelsen.

När det gäller Oskarshamn så tycker jag att det ser ganska mörkt ut. Om man tittar på dom ordinarie ledamöterna i KF så är det jag och kanske 2 till som är under 30, går man ner på ersättarna så kanske man hittar någon till.
Det finns dock en liten ljusning och ska jag fortsätta att hålla mig till dom som är under 30 så ser jag några framtidsnamn.

Jag tänker närmast på Emma Källström (m) och Mattias Karlsson (fp), han är i och för sig 31 tror jag, men han drar ner medelåldern i det partiet ganska duktigt.
Inom vänsterpartiet har jag ganska dålig koll, dom har haft några yngre duktiga på gång men dessa har tyvärr valt att hoppa av.
Inom Socialdemokraterna så finns det ett par unga duktiga, jag vill inom S lyfta fram Emma Nilsson som ändå verkar vilja satsa på politiken och hon kan bli väldigt duktig.

Inom mitt eget parti så ser det väldigt mörkt ut då vi har haft svårt att engagera unga under dom senaste åren, här måste vi bli betydligt bättre.

Jonsson sa...

Per Ankersjö är en jag tycker har gjort bra ifrån sig, men jag har inte fått den uppfattningen att han skulle ha tillräckligt stöd i partiet för att kunna bli partiledare.

Intressant att det finns några nya namn inom politiken. Centerpartiet har i alla fall dig och du är ju ung.

Jag läste att KD hade tagit fram någon ny, Englund. Tycker inte du att det känns ganska fånigt när en hel familj finns på topp 10 till kommunfullmäktige?

Du sitter i samhällsbyggnadsnämnden, om jag minns rätt, är det den nämnden du hoppas på efter valet? Vad är din politiska drivkraft om man kollar på kommunpolitik?

Magnus Larsson sa...

Ber om ursäkt att jag är sen med mitt svar till dig.

Jag tror ändå att Ankersjö kan ha ganska stort förtroende inom partiet men han ligger nog efter Tifense i den frågan men man ska aldrig säga aldrig.

Jag vill egentligen inte kommentera KD:s kommmunlista, att ytterligare en ur familjen Englund står med på listan är ju ett försök att föryngra vilket i och för sig är positivt, jag känner dock inte personen i fråga så jag kan inte uttala mig om henne.

Jag trivs bra i SBN så jag skulle inte ha något emot att fortsätta där. Sedan är det ju bra med lite växlingar också, ny uppdrag gör ju att man utvecklas som person. Jag är ju väldigt intresserad av idrott och är väl insatt i föreningslivet i kommunen så den nybildade kultur och fritidsnämnden skulle också kunna vara intressant. Sedan får vi ju se vad väljarna säger, det kanske är så att jag inte finns med i politiken i kommunen efter valet och vi vet ju inte hur stora vi blir i valet, så det finns ju en del osäkerhetsfaktorer.

Min drivkraft i kommunpolitiken har sin utgång i den politiska drivkraft jag har i hela mitt politiska liv.
Det som engagerade mig i politiken var miljöfrågorna och regional och lokal utveckling.
Jag har på senare år också engagerat mig väldigt mycket i integritetsfrågor och frågor om människors frihet att styra över sin egen vardag.

Det är dessa frågor som driver mig och det handlar om att försöka bryta ner dessa till en lokal nivå som passar i kommunpolitiken i Oskarshamns kommun.
I och med Svergiedemokraternas intåg i svensk politik så står ju även det ganska högt på min personliga dagordning att försöka "klä av dom" och deras argument mot ett mer stängt och kallt Sverige.