onsdag 26 maj 2010

Vem vill sossarna regera med i Oskarshamn?

I gårdagens lokaltidningar (pappersversionerna) stod det att läsa att Socialdemokraterna i Oskarshamn har nu nominerat personer till kommunens tre tyngsta poster. Det något roliga i sammanhanget är att det handlar om poster som ska fördelas EFTER valet.

Att Peter Wretlund blir nominerad som Socialdemokraternas kandidat till kommunalrådsposten är föga förvånande, Socialdemokraterna kommer odiskutabelt att vara större än eventuella samarbetspartier så det är självklart att dom också lägger beslag på kommunalrådsposten.
Med ungefär samma motivering så har vi i alliansen utsett Lars Blomberg (M) till vår kandidat. Det intressanta i gårdagens artiklar är att man också nominerar Lis Lyrbo till ordförande i barn och utbildningsnämnden och Andreas Erlandsson till ordförande i socialnämnden.

Vilka signaler sänder det till framtida samarbetspartier?

Under flera år så har Socialdemokraterna regerat med stöd av Vänsterpartiet och man har under dessa år också lagt ett gemensamt budgetförslag. Jag vet också från ganska säkra källor att vid förra valet så var Vänsterpartiet erbjudna ordförandeposten i socialnämnden men man tackade nej.
Man skulle ju kunna tänka sig att ett led i att hålla detta samarbete levande skulle vara att man vid en eventuell valseger i Oskarshamn nu skulle plocka in Vänsterpartiet i en koalition, men så verkar inte vara fallet.

Vad detta beror på har jag ingen aning om men jag tänker ta mig friheten att spekulera lite. Jag vill påstå att det är till stora delar Byggebo-frågan som spökar. I den frågan (som avgörs på fullmäktige i juni) så har Vänsterpartiet svikit kommuninvånarna och även Socialdemokraterna. I den frågan har vi i alliansen gått in och tagit vårt ansvar för kommuninvånarnas pengar och gjort en överenskommelse med Socialdemokraterna

Denna fråga har tydligen slagit in en kil i samarbetet mellan S och V, och S klargör nu med all tydlighet att man inte vill ha in V i en "regering".
Då infinner sig naturligtvis frågan, vilka vill S regera med om man inte får egen majoritet. De partier som återstår och som inte finns med i någon form av allians idag är Miljöpartiet och Svergiedemokraterna, frågan är hur sugna dessa är efter att blivit bjudna med armbågen.

Jag tycker dock att det minsta man kan begära utav Peter Wretlund och Socialdemokraterna är att ni ger besked till väljarna om vilket annat parti som får inflytande över politiken i Oskarshamn om Socialdemokraterna vinner valet.

Inga kommentarer: