tisdag 4 maj 2010

Valbudget utav S & V i oskarshamn som äventyrar kommunens ekonomi

Under förra veckan så presenterade S & V sitt budgetförslag i Oskarshamns kommun för 2011.
Kommunalrådet Peter Wretlund hävdar med en dåres envishet att det inte är tal om någon valbudget, jag undrar om det verkligen finns någon invånare i Oskarshamns kommun som verkligen går på detta.

Under dom senaste åren så har det sparats ganska kraftigt i kommunen, till stor del på grund av att socialnämndens kostnader har skenat. Socialisterna i kommunen öppnar också för att det kan bli besparingar både 2012 och 2013, men alltså inte 2011. Och detta skulle inte vara en valbudget?????!!!!!!

Hur löser då socialisterna det faktum att det ändå fattas 25 miljoner i kommunens kassa inför 2011. Jo som vanligt så dribblar man med siffrorna och använder pengar som inte finns vilket gör att budgeten inte kommer att gå ihop i slutändan, detta leder till att dom besparingar som man flaggat för 2012 och 2013 kommer att bli betydligt större än dom 25 miljoner som fattas i nuläget.

Hade man i stället valt att göra som alliansen vill, nämligen att göra en besparing 2011 så bedömmer kommunens tjänstemän att det inte behöver göras några besparingar 2012 och 2013.

Socialisterna löser årets budgetproblem genom att avsättningen för löneökningar minskas med 8 miljoner. KF:s buffert för oförutsedda utgifter på 3,4 miljoner tas bort. Den kalkylerade avkastningen på kommunens värdepapper höjs med 7 miljoner, Sänkta arbetsgivar avgifter frigör 7 miljoner.

Det sistnämnda är det ända som egentligen är riktiga pengar eftersom alliansregeringen har beslutat att sänka arbetsgivaravgifterna. När det gäller utvecklingen på finansmarknaden så har S och V bestämt att den blir bättre än vad kommunens ekonomer räknar med.
KF förlorar genom beslutet möjligheten att lösa eventuellt tillkommande utgifter, och avslutningsvis minskar beslutet utrymmet för löneökningar till kommunens anställda.

Och detta hävdar alltså Peter Wretlund att det inte är en valbudget.

Som tur är så tas ju inte det definitiva beslutet om budgeten förens efter höstens val så väljarna i Oskarshamns kommun har nu en riktigt bra möjlighet att på ett tydligt sätt visa vilken sorts politik som man vill att det ska föras i kommunhuset.
En poltik som bygger på fantasisiffror och på det sättet äventyrar kommunens ekonomi eller en politik som tar ansvar för skattebetalarnas pengar.

Valet torde bli ganska enkelt.

Inga kommentarer: