måndag 11 maj 2009

Reflektioner från stämman

Jag har nu haft en hel god natts sömn och jag känner mig nu redo för att göra en lite sammanfattning. Jag försökte blogga så mycket som möjligt under stämman och ni har kunnat följa stämman och mig.

För att börja med den kanske största frågan för min del, nämligen FRA-frågan.
Vi förlorade som sagt och just efter beslutet så kände jag en tomhetskänsla som jag nästa aldrig har känt tidigare i mitt liv. Jag var besviken över beslutet men mycket glad över det ganska stora stöd som jag och Erik Hultin fick för vår reservation, det visar på att frågan är allt annat än död inom partiet och det finns många krafter som kommer att fortsätta att jobba för att Centerpartiet åter igen ska bli ett parti som förknippas med öppenhet.

Annars så fanns det många bra bitar i det öppenhetsprogram som klubbade under lördagen. Bl. a. att alltid ska uppfylla minimikraven när det gäller intigritetsrelaterade EU direktiv, dvs. EU:s minimikrav är den övre gränsen för svensk lagstiftning.
Stämman röstade också för rätten att vara anonym på Internet, samt att nya medier/tekniker skall ha samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som alla andra medier.

Tyvärr så fick jag inte igenom mitt yrkande om att första lands principen i Dubblinkonventionen ska skrotas, jag hade egentligen ingen större förhoppning om något annat heller.

Vi antog också ett bra miljöprogram där vi lägger fast många offensiva mål. Kärnkrafts frågan är en fråga för sig och den kommer jag kommentera i ett senare inlägg.

Ett annat mycket viktigt beslut var att vi skall ge papperslös och gömda vård. Detta beslut togs efter rösträkning med siffrorna 171-170.

Det finns hur mycket mer som helst att rapportera från stämman och just nu kommer man inte ihåg alla detaljer. Jag är ändå väldigt nöjd med stämman, visst man håller inte med till fullo om alla beslut men samtidigt så är ju ett parti en enda stor kompromiss om olika åsikter.

1 kommentar:

Gurra G sa...

Jag är en trogen borglig väljare som efter FRA-debaclet lovat mig själv att inte rösta borgligt i kommande valen. Vart jag ska vända mig vet jag inte. Förmodligen PP i EP-valet i alla fall.

Vill bara uppmuntra dig att fortsätta kampen. Kollade på stämman på TV och såg hur man försökte trolla bort integritetsdebatten. Fortsätt kämpa! Vinner du ditt parti för din ståndpunkt kommer jag tillbaka som väljare också. Men inte innan dess.