torsdag 5 mars 2009

Oskarshamn har sämst ekonomi i landet

Enligt en artikel i Oskarshamns Tidningen så har Oskarshamns kommun den sämsta ekonomin i landet, detta trots att vi är en av landets rikaste kommuner utan så mycket som ett öre i skuld.
För 2008 så redovisas ett minus på hela 13 696 kr/invånare.

Jag kan ju inte säga att jag är direkt förvånad över detta. Den kommunala ekonomin har varit missskött under många år och och den politiska ledningen bestående utav Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ta på sig den allra största delen av ansvaret. Men tyvärr så faller även lite av skuggan på tidigare borgerliga företrädare som också har varit med om att fatta beslut om att t. ex. spekulera med skattebetalarnas pengar på börsen.

Hur mycket Vänsterpartiets Bo Malm än tjatar om att hans parti inte accepterar dessa spekulationer så har han ändå ett stort ansvar eftersom han är beroende av den finansiella avkastningen för att få ihop sitt och Vänsterpartiets budgetförslag varje år.

Oskarshamns kommun har under många år levt långt över sina tillgångar och för det så är det S och V som bär ansvaret. Tyvärr så kommer detta nu att drabba kommuninvånarna och dom personer som är anställda i kommunen för nu kommer det att krävas stora besparingsåtgärder.

Inga kommentarer: